Els falsos positius: «He donat positiu de CoViD-19, m'haig de preocupar?»

Un programa en què parlem de ciència política. Repassem investigacions acadèmiques, xerrem dels reptes de la disciplina i conversem amb els protagonistes. Amb la dosi justa de rigor | Conduït per Marc Sanjaume, Toni Rodon i Marc Guinjoan

Un test ràpid de Coronavirus a partir d'una mostra de sang. | Albert Alemany.
per El Pati Descobert, 5 de juny de 2020 a les 12:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquests dies, fruit de la crisi de la CoViD-19, potser heu sentit a parlar dels falsos positius i dels falsos negatius, així com de la fiabilitat -o no- dels tests que s'estan fent. Els falsos positius o els falsos negatius són un autèntic maldecap, tant per a la sanitat com per a la recerca. També per la investigació que es fa en Ciència Política.

Però, què són els falsos positius? Quin efecte tenen? Per què són importants que els detectem i hi posem solució? I les hipòtesis nul·les? En parlem amb el professor d'Economia de la Universitat de Barcelona Guillem Riambau.

"Un fals positiu és quan conclous que una dona està embarassada quan realment no ho està", i "un fals negatiu és quan conclous que una dona no està embarassada quan en realitat sí que ho està", il·lustra Toni Rodon. De la mateixa manera, la recerca en Ciències Socials també pot caure en aquestes trampes.



 

Subscriure's al podcast:

 

 

D'altres episodis:








 
Logotip de pensemcat
Cap de redacció: Bernat Ferrer
Cap de disseny i comunicació: Carme Garcia Fabón
Publicitat: publicitat@pensem.cat

Membres del Consell Editorial

Una iniciativa de: Logotip de la Fundació Congrés de Cultura Catalana
Segueix-nos a:
Cerca a Pensem:

Butlletí

 

Llicència: CC BY-NC-ND
ISSN: 2696-306X

 

Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat de Catalunya - Departament de la Presidència