Ricard Guerrero i Mercè Berlanga

Ricard Guerrero: Catedràtic emèrit de Microbiologia de la UB (1988-2013). Adjunct Professor de UMASS-Amherst, EUA (2001-actualitat). Membre de l'Institut d'Estudis Catalans. President de la Sociedad Española de Microbiología (2007-2014). Vice-president de la COSCE (Confederación de Sociedades Científicas de España) (2013-actualitat). Fellow de la Linnean Society, de l'American Academy of Microbiology i de l'Academia Europaea. Dr HC por la Universidad Autónoma de Veracruz, México. Fundador i primer director de la revista International Microbiology. Director de la revista Contributions to Science, de l'IEC. Els seus estudis sobre l’ecologia microbiana de les comunitats fotosintètiques anaeròbiques de l'àrea càrstica del llac de Banyoles i dels tapissos microbians del delta de l'Ebre i del delta del Roïna han contribuït de forma destacada al coneixement de les primeres comunitats de microorganismes que van aparèixer a la Terra i al fet que la comunitat científica internacional estudiï aquest tipus d'ecosistemes primigenis. Ha publicat nombrosos articles de divulgació de la microbiologia en diverses revistes, en català, castellà i anglès. Actualment és el Director Acadèmic del Hub de Barcelona de l'Academia Europaea, i és responsable de l'àrea dels països del sud d'Europa i de la Mediterrània, incloent-hi Turquia i Israel.

Mercè Berlanga: Doctora en Biologia especialitat microbiologia per la Universitat de Barcelona. Professora agregada del Departament de Departament de Biologia, Sanitat i Medi Ambient, secció de Microbiologia, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació, de la UB. Compagina l'activitat docent en els diferents graus i màsters que ofereix la facultat de Farmàcia amb l'activitat investigadora. Al llarg de la seva activitat científica ha anat desenvolupant diversos temes: Mecanismes de resistència a antibiòtics i desinfectants en patògens nosocomials i en microorganismes ambientals; caracterització fenotípica de soques bacterianes de diferent origen (com ara clíniques, ambientals o de la indústria) en la formació de biofilms; caracterització eco-taxonòmica en biofilms multiespècies (especialment en tapissos microbians i en la microbiota intestinal en insectes xilòfags). A més, ha publicat nombrosos articles sobre la difusió de la microbiologia, mostrant la importància dels microorganismes en la conservació de la vida humana i el medi ambient. Ha dissenyat material gràfic i logotips per a reunions i societats científiques, en les quals ha guanyar diferents premis.

04/02/2020
Cursa contra el càncer, a Sabadell, organitzada per l'AECC.
Cursa contra el càncer, a Sabadell, organitzada per l'AECC. | Juanma Peláez.
El 4 de febrer se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer, malaltia que suposa un dels més apassionants enigmes biològics de l'actualitat | "De les dues cares que tenen els microorganismes la societat només percep la que produeix destrucció o mort"
16/01/2020
El cos humà és ple d'espècies microbianes.
El cos humà és ple d'espècies microbianes. | @CSIC
Els humans tenen menys gens heretats dels progenitors que no pas gens del conjunt de bacteris beneficiosos que habiten el propi cos
Pàgina 1 de 1
Logotip de pensemcat
Cap de redacció: Bernat Ferrer
Cap de disseny i comunicació: Carme Garcia Fabón
Publicitat: publicitat@pensem.cat

Membres del Consell Editorial

Una iniciativa de: Logotip de la Fundació Congrés de Cultura Catalana
Segueix-nos a:
Cerca a Pensem:

Butlletí

 

Llicència: CC BY-NC-ND
ISSN: 2696-306X

 

Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat de Catalunya - Departament de la Presidència