Recursos d'interès sobre el Covid-19

Recull de referències expertes i acadèmiques sobre la pandèmia

per Pensem.cat , 17 de març de 2020 a les 11:45 |
Ciutadans amb mascareta, a Barcelona. | Adrià Costa.
La pandèmia causada pel Covid-19 està generant ingents quantitats d'informació a la xarxa.

Tot seguit llistem alguns dels recursos que hem trobat més interessants per intentar comprendre què està passant:

 

1. Distanciament social

El diari The Washington Post va publicar el 14 de març un article interactiu d'allò més interessant per mostrar com el distanciament social redueix la propagació del Covid-19: Why outbreaks like coronavirus spread exponentially, and how to "flatten the curve".

 

Pàgina interactiva de 'The Washington Post' per entendre la utilitat del distanciament social.

 

2. Margarita del Val, viròloga i immunòloga (CSBMO-CSIC-UAM)

Article altament pedagògic de la investigadora del Centro de Biología Molecular ‘Severo Ochoa’ (CSBMO-CSIC-UAM) publicat el 10 de març: "Texto sobre el coronavirus, por Margarita del Val, viróloga e inmunóloga". Algunes reflexions que hi fa:

"No podemos permitirnos la libre circulación del coronavirus porque enfermaría (grave o crítico) un 17% de la población (datos de China actuales), número de pacientes que es inabsorbible por el sistema sanitario"

"Hay que ganar todo el tiempo posible para que la infección de todos tarde ojalá que 100 años. Hay que ganar tiempo para que haya una vacuna o un tratamiento. Hay que ganar tiempo a ver si hay suerte y se atenúa en verano."

"Hace falta que nuestro sistema sanitario no colapse. Porque es una enfermedad que, con asistencia sanitaria, es mucho menos dañina y mucho menos mortal que sin ella: oxígeno, hidratación, antipiréticos, antiinflamatorios, antibióticos si se complica, soporte vital..."

"Lombardía ha llegado este fin de semana pasado del día internacional de la mujer a niveles cercanos a la emergencia sanitaria con unos 350 casos por millón de habitantes, muy lejos del 1% (que son 10.000 casos por millón). Por eso ha sido necesaria la adopción de medidas drásticas de circulación de las personas."

 

3. Mapa de riesgo COVID-19

Projecte dels investigadors Alex Arenas (Universitat Rovira i Virgili) i Jesús Gómez-Gardeñes (Universidad de Zaragoza) per predir i quantificar l'emergència de nous casos derivats de contagis comunitaris a escala espanyola: "Mapa de riesgo de propagación de COVID-19 
por contagio comunitario en España"
.

 

4. Més mapes i gràfics

L'apartat especial sobre el coronavirus del diari nord-americà The New York Times publica una gran quantitat de mapes i gràfics per comprendre la situació actual:
 

Secció especial de 'The New York Times'.

 

5. Science

Un estudi publicat a la revista Science el 6 de març, The effect of travel restrictions on the spread of the 2019 novel coronavirus (COVID-19) outbreak, detalla com la quarantena dictada a Wuhan va tenir un impacte relativament petit en el conjunt de la Xina. Tot amb tot, la fotografia és diametralment diferent en l’àmbit internacional: s’estima que el bloqueig aeri va reduir en gairebé un 80% l’exportació de casos. Tot amb tot, aquest tancament del país tan sols és útil si es combina amb una reducció dràstica de les transmissions en el si de la comunitat.

 

6. Repositori de 'papers'

En resposta a la pandèmia del COVID-19, la Casa Blanca i un conjunt de grups de recerca han posat en marxa el COVID-19 Open Research Dataset (CORD-19), un espai amb més de 29.000 articles acadèmics sobre el COVID-19, el SARS-CoV-2 i d’altres coronavirus relacionats. Aquest conjunt de dades es posa a disposició del conjunt de la comunitat mundial d'investigació.

 

7. L'impacte de gènere

Finalment, és important tenir en compte que la pandèmia acabarà impactant econòmicament i socialment molt més entre la població mundial femenina que masculina: "The coronavirus fallout may be worse for women than men. Here's why".
Logotip de pensemcat
Editora: Marta Rovira Martínez
Cap de redacció: Bernat Ferrer
Cap de disseny i comunicació: Carme Garcia Fabón
Publicitat: [email protected]

Membres del Consell Editorial

Una iniciativa de: Logotip de la Fundació Congrés de Cultura Catalana
Segueix-nos a:
Cerca a Pensem:

Butlletí

 

Llicència: CC BY-NC-ND
ISSN: 2696-306X

 

Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat de Catalunya - Departament de la Presidència Logotip de La Caixa