Nou dossier Pensem.cat: «Investigadores»

Cicle d'entrevistes a una desena d'investigadores punteres en diversos camps de les Ciències Socials i Humanitats

Cicle d'entrevistes a una desena d'investigadores punteres en diversos camps de les Ciències Socials i Humanitats
per Pensem.cat, 28 de desembre de 2020 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
És sabut que les dones científiques no estan en una posició d'igualtat a la universitat. Això passa en totes les branques de les ciències: biològiques, tecnològiques, socials i humanístiques. En el cas de les anomenades STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtica) la presència de les dones és força menor que la dels homes, amb l'excepció de les ciències biomèdiques. En canvi, en les  Ciències Socials i Humanístiques (SSH) hi ha en aquests moments una clara majoria de dones estudiants, amb excepcions (ciència política, història contemporània, etc.). La proporció de dones disminueix quan es tracta del col·lectiu de professorat, ja que les dones només s'acosten al 50% a les ciències de la salut, les humanitats i les ciències socials, però estan molt per sota en les ciències i les enginyeries (on hi ha la proporció més baixa de dones estudiants i professores). Si pugem més amunt en l'escala de responsabilitat acadèmica, només hi ha una dona per cada quatre catedràtics. És molt probable que això vagi canviant amb el temps, però també hem de considerar la possibilitat que no canviï gaire en alguns segments, com ara les enginyeries. Per tant, cal actuar. Com?

Malgrat que hi ha algunes iniciatives per donar visibilitat a les dones com a referents de les ciències, trobàvem a faltar una fórmula per conèixer de primera mà no només quines dones fan recerca, sinó sobre què investiguen, quins resultats obtenen i quina trajectòria han tingut les dones que fan recerca. Per això, l'any 2020 des de Pensem.cat ens vam proposar contribuir-hi d'alguna manera, pensant sobretot en les Ciències Socials i Humanístiques. Són els àmbits on hi ha més dones investigant a les universitats, però en canvi, són àmbits que tendeixen a tenir menys reconeixement que els de les ciències i les enginyeries. D'altra banda, ens va semblar que havíem de donar visibilitat a les investigadores d'avui, les que són a les universitats, que fan recerca actual, que publiquen articles i llibres, que tenen una carrera docent i de recerca plena de mèrits, però que no són conegudes pel gran públic.

Així doncs, creiem que la millor manera de donar visibilitat a les investigadores de l'àmbit de les Ciències Socials i Humanístiques és a través d'una entrevista en què cadascuna d'elles pugui explicar per si mateixa com viu l'experiència de la recerca i els seus resultats, la seva visió de la societat actual, la qüestió del gènere en el món acadèmic, l'impacte del Covid19, etc. D'aquesta manera no només fem visibles, sinó que donem veu a les investigadores. Comencem aquest conjunt d'entrevistes a onze investigadores de diferents disciplines. Esperem poder continuar aquest projecte amb noves entrevistes per anar fent créixer el Pensem.cat i la divulgació científica en català.
 

Investigadores:












 
 
Logotip de pensemcat
Cap de redacció: Bernat Ferrer
Cap de disseny i comunicació: Carme Garcia Fabón
Publicitat: publicitat@pensem.cat

Membres del Consell Editorial

Una iniciativa de: Logotip de la Fundació Congrés de Cultura Catalana
Segueix-nos a:
Cerca a Pensem:

Butlletí

 

Llicència: CC BY-NC-ND
ISSN: 2696-306X

 

Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat de Catalunya - Departament de la Presidència